Εμπορικές Συναλλαγές με την Κίνα

Πριν μερικά χρόνια ο όγκος συναλλαγών με την Κίνα αυξανόταν σταθερά βασιζόμενος κυρίως στην εισαγωγή φτηνών προϊόντων από την Κίνα. Με την ανάπτυξη της Κίνας οι συναλλαγές επεκτάθηκαν σε άλλους τομείς προσφέροντας σε Κινέζους υπηρεσίες και ευκαιρίες ανάπτυξης γης και χρήσης της Κύπρου σαν βάση για εμπορικές συναλλαγές με την Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες. Με την πρόσφατη συρρίκνωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου και τα επακόλουθα στην τοπική οικονομία η διατήρηση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα (όπως και με το υπόλοιπο κόσμο) δυσκολεύει ενώ ταυτόχρονα παραμένει μια από τις λίγες ελπίδες για σύντομη ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας. Στην Κύπρο του σήμερα, η προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών επιβάλλεται να είναι αποτελεσματικότερη από ποτέ άλλοτε αφού η δύσκολη οικονομική περίοδος που διανύουμε απαιτεί την μείωση των δαπανών. Αυτό στις διαπραγματεύσεις με Κινέζους εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την σωστή ερμηνεία των διαθέσεων των άλλων, κάτι που είναι αδύνατο χωρίς πρακτικές γνώσεις για την ιδιοσυγκρασία και κουλτούρα της άλλης πλευράς. Για τα δεδομένα της Δύσης, η επιχειρηματική διαπραγμάτευση με Κινέζους συχνά φαίνεται ασυνεπής, ακόμη και παράλογη. Ο λόγος είναι ότι μέρος της διαπραγμάτευσης συνδέεται με φαινομενικά άσχετα θέματα κουλτούρας και παραδόσεων που χωρίς την κατανόηση τους επιτυχημένες διαπραγματεύσεις και συναλλαγές με Κινέζους επιχειρηματίες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Ο στόχος του προγράμματος είναι να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με τις απαραίτητες γνώσεις για τον τρόπο που διεξάγονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με Κινέζους.

Το πρόγραμμα αποτελείται από 6 ενότητες η κάθε μια με ξεκάθαρο στόχο ως ακολούθως:

 1. Εισαγωγή: Γνωριμία με τους εκπαιδευτές, παρουσίαση σαν προσλαμβάνουσες παραστάσεις των τεσσάρων κυρίων ενοτήτων. Στην εισαγωγή θα γίνει επίσης μια συνομιλία για τις απαιτήσεις και προσδοκίες των καταρτιζομένων με σκοπό την προσαρμογή των λεπτομερειών του προγράμματος για όσο το δυνατόν καλύτερη επικάλυψη στις κύριες ενότητες και στην τελική περίληψη και/ή προτζεκτ.
 2. Στο μέρος αυτό θα γίνει μια επισκόπηση της ιστορίας και της γλώσσας της Κίνας και πως επηρέασαν την κουλτούρα και τον τρόπο σκέψης του ανθρώπου. Παραδείγματα θα χρησιμοποιηθούν από την καθημερινότητα, την προσέγγιση στην επιχειρηματικότητα και το Φενγκ Σούι (Feng shui)
 3. Στο μέρος αυτό ο στόχος είναι η εισαγωγή στην σωστή διαδικασία για διαπραγματεύσεις με Κινέζους επιχειρηματίες. Αναγνωρίζοντας τις ομοιότητες και διαφορές στον πολιτισμό / κουλτούρα επιχειρήσεων σε Κίνα και Ευρώπη είναι προϋπόθεση για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, που συχνά φέρνουν άδοξο τέλος σε επιχειρηματικές προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ Δυτικών και Κινέζων.
 4. Ο στόχος εδώ είναι η απομυθοποίηση των επενδυτικών δυνατοτήτων σε συνεργασία με την Κίνα και η καλλιέργεια μεθόδων για επιτυχή προσέλκυση επενδύσεων από την Κίνα.
 5. Ο στόχος εδώ είναι μια λεπτομερής ανάλυση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με κινέζους εταίρους και της σωστής συμπεριφοράς για επιτυχή κατάληξη.
 6. Στον επίλογο οι στόχοι είναι να δεθεί η πληροφορία που παρουσιάστηκε στις τέσσερεις κύριες ενότητες (2-5) και να λυθούν οποιεσδήποτε απορίες.

Σε ποιους αποτείνεται:

 • Κύπριους επιχειρηματίες και επαγγελματίες
 • Άτομα ή επιχειρήσεις:
 • που έχουν συναλλαγές με την Κίνα
 • που προσπαθούν να προσελκύσουν Κινέζους επενδυτές
 • που αντιπροσωπεύουν Κυπριακά συμφέροντα στην Κίνα

  Σκοπός και στόχοι:

  Το πρόγραμμα στοχεύει σε άτομα που εργάζονται στους τομείς μάρκετινγκ και πωλήσεις και προσφέρει εξειδικευμένη κατάρτιση για προώθηση και προβολή προϊόντων και υπηρεσιών στην Κινέζικη αγορά με έμφαση στην προώθηση και διατήρηση καλών σχέσεων με συνεργάτες και πελάτες. Μέρος του προγράμματος αναφέρεται σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά για διασφάλιση κατάλληλης χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα στοχεύει ιδιαίτερα στην Διαχείριση ποιότητας από την σκοπιά του Κινέζου επενδυτή ή πελάτη αφού άγνοια της Κινέζικης ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας (π.χ. Φενγκ Σούι (Feng shui)) μπορεί να εκμηδενίσει την αξία ενός προϊόντος που από την Δυτική σκοπιά είναι τέλειο.

  Μέθοδοι κατάρτισης και εκπαιδευτικό υλικό:

  • Διαλέξεις.

  • Συζήτηση με συγκεκριμένους επικοινωνιακούς στόχους.

  • Παραδείγματα με ζωντανές επιδείξεις και μικρά πρότζεκτς. 

  Κύριοι παρουσιαστές Προγράμματος:

  • Ανδρέας Α. Ιωαννίδης (PhD, Cyprus)

  • Lichan Liu (PhD, Cyprus)

  Οι διαλέξεις θα είναι κυρίως στα Ελληνικά με λίγα Αγγλικά. Γραπτά κείμενα θα δοθούν στα Ελληνικά
  και Αγγλικά.

  Ανακοίνωση σε μορφή pdf.