Κοινότητα «Μαγικό Ψαράκι»

Αν χρειάζεστε βοήθεια, αν θέλετε να μοιραστείτε την ιστορία σας ή/και να μοιραστείτε ή να συζητήσετε χρήσιμες πληροφορίες με άλλα άτομα, παρακαλώ επισκεφθείτε το forum μας (δεν χρειάζεται εγγραφή).

Πριν να ρωτήσετε ερωτήσεις στο forum ή να επικοινωνήσετε με το προσωπικό στήριξης παρακαλώ διαβάστε τις Συχνές Ερωτήσεις και τις Ασθένειες και Θεραπείες παρακάτω.

Συχνές Ερωτήσεις

Γενικές Ερωτήσεις

 1. Ποιές είναι οι κατάλληλες θερμοκρασίες για το Μαγικό Ψαράκι;

 2. Είναι αληθινό το μαγικό ψαράκι; Θα μεγαλώσει να γίνει ενήλικο ψάρι;

  Ναι, είναι αληθινό και θα μεγαλώσει να γίνει ενήλικο ψάρι.

 3. Είναι του γλυκού ή του αλμυρού νερού;

  Είναι τροπικό ψάρι του γλυκού νερού.

 4. Ποιό είναι το επιστημονικό του όνομα;

  Κοινώς ονομάζεται Killifish. Το επιστημονικό του όνομα είναι Nothobranchius korthausae. Προέρχεται από περιοχές της Νοτίου Αφρικής και Νοτίου και Βορείου Αμερικής και είναι ένα είδος σπάνιου διακοσμητικού ψαριού.

 5. Πόσα είδη μαγικών ψαριών έχετε;

  Μπορούμε να παράξουμε 6 τύπους μαγικών ψαριών προς το παρόν. Σύντομα σκοπεύουμε να φέρουμε κι άλλα είδη.

 6. Πώς ξεχωρίζουμε το αρσενικό από το θηλυκό ψάρι;

  Το χρώμα του αρσενικού ψαριού είναι έντονο, ενώ του θηλυκού είναι σκέττο.

 7. Μπορούν να αναπαραχθούν τα μαγικά ψαράκια;

  Ναί, αλλά αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία, το περιβάλλον και τον τρόπο ζευγαρώματος.

 8. Μπορούμε να φάμε αυτό το είδος ψαριού;

  Όχι, δεν είναι προς κατανάλωση. Είναι μόνο διακοσμητικό.

 9. Μήπως τα ψάρια θα μαλώνουν μεταξύ τους;

  Το αρσενικό ψάρι θα μαλλώσει αν ο χώρος του δεν είναι αρκετά μεγάλος. Η καλύτερη αναλογία είναι 1 λίτρο νερό για κάθε ψάρι. Μπορείτε να βάλετε επίσης ψεύτικο γρασίδι στο ενυδρείο για να αποτρέψετε τους καβγάδες.

 10. Τα μικρά ψαράκια μοιάζουν τα ίδια ακόμη κι αν είναι διαφορετικά είδη;

  Ναί, όταν είναι μικρά μοιάζουν μεταξύ τους.

 11. Μπορούμε να κρατήσουμε ενήλικα και μικρά ψάρια μαζί;

  Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο μέγεθος, και υπάρχει ο κίνδυνος τα μεγάλα ψάρια να δαγκώσουν ή ακόμη και να φάνε τα μικρά ψαράκια όταν αυτά πεινούν.

 12. Μπορούμε να κρατήσουμε τα ενήλικα μαγικά ψαράκια με άλλα διακοσμητικά ψάρια;

  Ναί, εφόσον δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο μέγεθος.

 13. Τι είναι το μαύρο υλικό στην σακουλίτσα; Θα χαλάσει;

  Το μαύρο υλικό στην σακουλίτσα ονομάζεται coco substrate, είναι αποστειρωμένο και περιέχει τα αυγά για τα μαγικά ψαράκια. Είναι ασφαλές και είναι ένας τύπος κουλτούρας και λειτουργεί σαν μέσο για λουλούδια και γρασίδι. Δεν θα χαλάσει.

Εκκόλαψη τροφής των ψαριών

 1. Πώς να εκκολάψω γαριδάκια;

  Προσθέστε μόνο ένα κουταλάκι αλάτι στο μικρό πλαστικό δοχείο. Παρακαλώ σημειώστε ότι τα γαριδάκια μπορούν να εκκολαφθούν μόνο σε αλμυρό νερό και ότι η εκκόλαψη παίρνει 24-72 ώρες.

 2. Πόσο καιρό διαρκούν τα γαριδάκια που έρχονται μαζί;

  TΗ όρεξη των μικρών ψαριών είναι μικρή και δεν χρειάζεται να εκτρέφετε πολλά γαριδάκια κάθε φορά. Τα γαριδάκια που παρέχονται είναι αρκετά μέχρι τα μικρά ψαράκια να γίνουν 2 εκ. Όταν τα ψαράκια φτάσουν αυτό το μέγεθος, τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε άλλη τροφή για να τα ταΐζετε (κατεψυγμένες γαρίδες, κατεψυγμένο κόκκινο σκουλήκι ή ακόμη ζωντανές γαρίδες τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε από το pet shop)

 3. Πόσο καιρό θα ζήσουν τα γαριδάκια; Θα μεγαλώσουν;

  Τα γαριδάκια μπορούν να ζήσουν 2-3 μέρες. Θα μεγαλώσουν αν τα ταίζετε με αλεύρι. Δεν χρειάζεται να εκκολάψετε γαριδάκια αφού αυτά που παρέχουμε είναι αρκετά για τα ψαράκια.

Εκκόλαψη των μαγικών ψαριών

 1. Πόσο καιρό χρειάζεται για το μαγικό ψαράκι να κολυμπήσει έξω από τη σακουλίτσα και να μεγαλώσει; Πόσο καιρό θα ζήσει;

  Συνήθως παίρνει περίπου 1 – 24 ώρες. Αυτό εξαρτάται από το επίπεδο ωριμότητας των εμβρύων – το πιο σύντομο είναι μόνο μισή ώρα. Τα ψαράκια μπορούν να ζήσουν μέχρι 2 χρόνια με την κατάλληλη φροντίδα. Το μέγεθος τους φτάνει μέχρι τα 6 εκατοστά, αναλόγως του είδους.

 2. Θα κολυμπήσουν και τα 10 ψάρια αφού βάλουμε τη σακουλίτσα στο νερό;

  Σας εγγυόμαστε ότι τουλάχιστον 6 ψαράκια θα βγούν έξω, αλλά δεν θα βγούν όλα την ίδια ώρα. Συνήθως κολυμπούν παρτίδα παρτίδα και θα χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία εκκόλαψης 3 με 4 φορές.

 3. Είναι δυνατόν λίγα ή καθόλου ψάρια να εκκολαφθούν την πρώτη φορά που η σακουλίτσα θα μπει στο νερό;

  Ναι γιατί η σακουλίτσα αρχικά μπορεί να περιέχει λίγα ή καθόλου ώριμα αυγά. Πιθανότατα ακόμη η ποιότητα του νερού ή η θερμοκρασία να μην ανταποκρίνεται στα πρότυπα στις οδηγίες.

 4. Γιατί τα μαγικά ψαράκια εκκολάπτονται από την σακουλίτσα παρτίδα παρτίδα;

  Μερικά από τα αυγά δεν είναι ώριμα ακόμη και δεν θα εκκολαφθούν. Η υγρότητα από την πρώτη εκκόλαψη δίνει το έναυσμα για τη διαδικασία της ωρίμανσης στα μη ώριμα αυγά. Η διαδικασία αυτή θα πάρει περίπου 10 με 15 μέρες.

 5. Αν τα ψαράκια εκκολαφθούν πριν τα γαριδάκια, θα πεθάνουν της πείνας;

  Όχι. Τα μαγικά ψαράκια μπορούν να ζήσουν για δύο μέρες χωρίς να φάνε τίποτα μετά την εκκόλαψη, επειδή υπάρχουν θρεπτικές ουσίες στο αυγό.

 6. Πώς φυλάγεται η σακουλίτσα μετά την πρώτη εκκόλαψη;

  Σκουπίστε απαλά την σακουλίτσα με χαρτομάντιλο μέχρις ότου να μην τρέχει νερό. Κρατήστε την σακουλίτσα στην επανασφραγιζόμενη πλαστική σακουλίτσα και σφραγίστε την καλά. Φυλάξτε την σε σκιερό μέρος (ΟΧΙ στο ψυγείο).

Φροντίζοντας το μαγικό ψαράκι

 1. Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να ταΐζω τα ψαράκια;

  Είναι εντάξει να τα ταΐζετε μέχρι τρείς φορές την ημέρα. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν τα ταΐζετε υπερβολικά επειδή δεν θα φάνε όταν είναι χορτάτα. Τα μαγικά ψαράκια χωνεύουν γρήγορα, οπότε θα μεγαλώσουν πιο γρήγορα αν τρώνε περισσότερο. Αν τα ταΐζετε τακτικά όμως, θα πρέπει να αλλάζετε το νερό πιο συχνά.

 2. Πρέπει να βάζουμε οξυγόνο στο νερό;

  Όχι απαραίτητα. Μπορείτε να βάλετε λίγο νερό της βρύσης για μια μέρα ή κάτω από τον ήλιο για 2 ώρες περίπου πριν τη χρήση. Το νερό πρέπει να αλλάζεται συχνά έτσι ώστε να υπάρχει αρκετό οξυγόνο. Παρακαλώ σημειώστε ότι κάθε φορά πρέπει να αλλάζετε μόνο το 1/3 του νερού. Υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσουν τα ψαράκια να προσαρμοστούν στο καινούριο περιβάλλον.

 3. Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για το Μαγικό ψαράκι;

  Η θερμοκρασία για την αποθήκευση της σακουλίτσας είναι 15-35 °C και για την εκκόλαψη είναι 18-30°C. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 24-26 °C. Παρακαλώ σημειώστε ότι η θερμοκρασία στην οποία αναφερόμαστε έχει να κάνει με τη θερμοκρασία του νερού, και όχι του δωματίου.

 4. Τί τρώει το μικρό ψαράκι;

  Γαριδάκια. Μπορείτε να το ταίζετε άλλη τροφή όπως αποξηραμένα σκουλίκια, μόνο όταν μεγαλώσει.

 5. Τί γίνεται όταν μας λείψουν τα γαριδάκια;

  Μπορείτε να αγοράσετε άλλα από εμάς ή από κάποιο κατάστημα.

Ασθένειες και Θεραπείες για το Μαγικό Ψαράκι

Το ψαράκι μπορεί να αρρωστήσει κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του. Μερικές ασθένειες δεν είναι σοβαρές και μπορείτε να την θεραπεύσετε εγκαίρως και να σώσετε τη ζωή του. Παρακαλώ διαβάστε τις παρακάτω πληροφορίες, θα βοηθήσει το ψαράκι σας να είναι υγιέστερο.

Σύμπτωμα ασθένειας: Τα ψαράκια σας έχουν πεθάνει – δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια ασθένειας.
Τί μπορεί να είναι: Σύνδρομο καινούριου ενυδρείου.
Θεραπεία: Η προσθήκη ψαριών σε ένα ολοκαίνουριο ενυδρείο προκαλεί στρες στα ψαράκια και μερικές φορές μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Σύμπτωμα ασθένειας: Χάσιμο όρεξης.
Τί μπορεί να είναι: Ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα. Τα καινούρια ψαράκια δεν τρώνε συχνά λόγω στρες, μερικά ψαράκια δεν τρώνε εκτός κι αν η τροφή είναι ζωντανή.
Θεραπεία: Περιβαλλοντική: εξετάστε για οποιεσδήποτε εκδηλώσεις της ασθένειας, εξετάστε το νερό (αμμωνία κτλ). Το ίδιο με το στρες. Να είστε υπομονετικοί. Κοιτάξτε για άλλα σημάδια ασθένειας.

Σύμπτωμα ασθένειας: Βαμβάκι στο σώμα.
Τί μπορεί να είναι: Μύκητες, Columnarius (Mouth fungus).
Θεραπεία: Αν παρατηρήσετε αυτή την ασθένεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα (αντιμυκητικά) και ένα μπάνιο από αλάτι (1 κουταλάκι τσαγιού ανά γαλόνι).

Σύμπτωμα ασθένειας: Μικρά, άσπρα σημάδια στο κεφάλι, σώμα και πτερύγια.
Τί μπορεί να είναι: Ichthyophthirius.
Θεραπεία: Μια πολύ κοινή ασθένεια (ειδικά σε καινούριο ενυδρείο). Υπάρχουν αρκετά φάρμακα, χορηγήστε στο ψαράκι πριν εξαπλωθεί το παράσιτο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλάτι (1 κουταλάκι τσαγιού ανά γαλόνι).

Σύμπτωμα ασθένειας: Φθορά της μεμβράνης του πτερυγίου.
Τί μπορεί να είναι: Αποσύνθεση του πτερυγίου.
Θεραπεία: Χρησιμοποιήστε φάρμακα πριν εμφανιστεί δεύτερη μόλυνση. Θα πάρει αρκετές μέρες πριν να γίνει σοβαρή ζημιά στο πτερύγιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλάτι (1 κουταλάκι τσαγιού ανά γαλόνι).

Σύμπτωμα ασθένειας: Εμφάνιση άσπρης μεμβράνης πάνω από το μάτι του ψαριού.
Τί μπορεί να είναι: Φτωχή ποιότητα νερού, δηλητηρίαση (χλωρίνη), eye fluke.
Θεραπεία: Αν πρόκειται για το νερό, αλλάξτε το. Αν πρόκειται για δηλητηρίαση φροντίστε να φιλτράρετε το νερό της βρύσης. Για το eye fluke χρησιμοποιήστε φάρμακο.

Σύμπτωμα ασθένειας: Τα ψάρια πνίγονται, βρίσκονται στο πάτο του ενυδρείου, έχουν κόκκινα σημάδια γύρω από τα μάγουλα.
Τί μπορεί να είναι: Πιθανόν έλλειψη οξυγόνου, η ασθένεια των μάγουλων.
Θεραπεία: Αν έχετε πολλά ψάρια τότε μια αντλία αέρα θα βοηθήσει. Η ασθένεια των μάγουλων είναι αρκετά σπάνια, μπορείτε να δείτε τα μάγουλα να σαπίζουν. Χρησιμοποιήστε φάρμακο.

SΣύμπτωμα ασθένειας: Σκουλήκια φαίνονται να κρέμονται από τα μάγουλα, τα ψάρια.
Τί μπορεί να είναι: Σκουλήκι του μάγουλου (Dactylogyrus).
Θεραπεία: Αυτό είναι ένα παράσιτο. Χρησιμοποιήστε αντί-παρασιτικά φάρμακα.

Σύμπτωμα ασθένειας: Κοκκίνισμα του δέρματος, κόκκινες γραμμές στα πτερύγια.
Τί μπορεί να είναι: Ιός, έλκος (βακτηριδιακή μόλυνση)
Θεραπεία: Οι ιοί μπορούν να φανούν μόνο από μικροσκόπια και είναι μη θεραπεύσιμοι. Η βακτηριδιακή μόλυνση μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα. ‘Ένα μακρινής διάρκειας μπάνιο με αλάτι (3-5 γραμμάρια ανά λίτρο για αρκετές μέρες) θα βοηθήσει με το έλκος.

Σύμπτωμα ασθένειας: Τα λέπια φαίνονται υπερυψωμένα, τα ψάρια φουσκωμένα.
Τί μπορεί να είναι: Dropsy (Ascites)
Θεραπεία: Το dropsy είναι περισσότερο σύμπτωμα παρά ασθένεια και είναι αρκετά κοινό. Είναι συνήθως συσχετισμένο με βακτηριδιακή μόλυνση (η αιτία συνήθως είναι η φτωχή ποιότητα του νερού). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα, αλλά δεν δουλεύουν κάθε φορά.

Σύμπτωμα ασθένειας: Μικρά παράσιτα που μοιάζουν σαν σκουλήκια είναι προσκολλημένα στο ψάρι. Το ψάρι τρίβεται πάνω στις πέτρες.
Τί μπορεί να είναι: Anchor worm (lernea)
Θεραπεία: Υπάρχουν πολλά παράσιτα τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στο νερό. Υπάρχουν φάρμακα.

Σύμπτωμα ασθένειας:Μονότονο χρώμα (βλέννα), δέρμα που ξεφυλλίζει, φθορά του δέρματος.
Τί μπορεί να είναι: Υπερβολική παραγωγή βλέννας.
Θεραπεία: Αυτό προκαλείται από την ασθένεια Slime (από παράσιτο, υπάρχουν φάρμακα), από φτωχή ποιότητα νερού και στρες.